Välkommen till Glädjens hus

 

 

Kontakta oss »

Du kan nå oss på flera olika sätt klicka på länken ovan för info.

 

Om oss »

Allt du behöver veta om oss i "Glädjens hus".

 

 Grön Frisör Coach  »

Allt du behöver veta om oss i "Glädjens hus".

Hem Boende Priser Att göra Historia Hitta Hit

 

 

 

Hej vill du läsa historien om Glädjens hus !

 

Huset har skapats och förvaltats i familjen Lindahls ägor i 5 generationer.

Vi börjar från början Johanna Ulrika Olivia Olofsdotter som var gift med Olof föddes båda vid Lauks i Lokrume Johanna på Lauks 2 och Olof på Lauks 4 dessa gårdar ligger bredvid varandra.

För den som är historieintresserad vill vi berätta att Lauks 4 är en väl bevarad gård från 1300 talet med ett vackert gårdskors och ett medeltida packhus som finns kvar än i dag. Gårdsfolket brukade morgonbön vid korset det gjorde kyrkan maktgalen det var för fritt tänkt och man tog bort de flesta korsen runt om på ön men här finns det ännu kvar. Ägaren till gården på 1300 talet var den store landsdomaren Gervid Lauk vid Gutnatinget i Roma som hade den högsta ämbetsbefattningen på Gotland under medeltiden i förbigående kan vi nämna att gutarna slog

kung Birger och den svenska armen vid Röckline backe i Lärbro anno 1313 så Lauk var en storman även med svenska mått så långt har man kommit i släktforskning och gården gick sedan i arv i generationer och är fortfarande det.

 

Nu till Glädjens hus på Visborgsgatan 22 och våran modiga Johanna som skapade huset, Johanna blev änka 1884 med två små barn, hon ville nu börja ett nytt liv och flytta till stan efter makens bortgång men dessförinnan lät hon averka en del skog på Lauks så hon hade något att bygga huset med så köpte hon tomten Boken 1 i Visby för 1365 riksdaler.  Sen lät hon stadsingenjören Fredrig Walgren rita två ritningar med olika utseenden som båda gavs bygglov så hon valde det första till slut år 1893 stod huset klart och Johannas syfte med huset va  att hyra ut till hitresande så som handelsresande cirkusartister, fabrikörer och andra härliga själar.

Bondsläkten från Lauks tog först avstånd från dessa nymodigheter men upptäckte snart att det var ju utanför söderport man parkerade när man for till stan, det var ju där den stora marknadsplatsen var. Johanna såg till att dom fick mat och kaffi och ibland husrum, hon fick också ägg och honung och kött från landet som tack hennes dröm va uppfylld Johanna levde och verkade i huset till hennes död 1918 då spanska sjukan härjade hårt över ön en av sönerna Wiktor tog då över tillsammans med sin hustru Hildur.

 

Hildur födde tre barn i huset först kom Arne sen tvillingsystrarna Rut och Vera. Rut utbildade sig till barnmorska och flyttade til Afrika där hon arbetade i 30 år som sköterska och missionär och Vera flyttade till Stockholm och bildade familj.

 

Kvar på ön blev då Arne som tog över huset 1957 Arne gifte sig med Ulla och fick 2 barn Bengt och Anne. Den 24 augusti brinner Glädjens hus men ur allt kommer något gott huset blev nyrenoverat och ombyggt 2002 va det dags för nästa generation att ta över. Huset totalrenoverades i 1 1/2 år och till julen 2003 så flyttade Bengt Anette Petronella & Jannica in och firade med släkt och vänner våra drömmar och mål är att skapa vidare på Glädjens hus mera boende för hitresande turister och skapa en kreativ magisk kursgård där vi kan blomma ut till våra original vi är.  

 

 

 

visbyuthyrning.com © 2012 • Privacy Policy